1995 ansökte jag om att plats på filmkonstakademin i Bagdad för att studera filmregi. Till skillnad från andra universitet och högskolor i Irak var man tvungen vara med i “Partiet” för att bli antagen. Det var det Arabiska Socialistiska Baath partiet. Men, man sa bara “Partiet”, för att vi hade bara ett parti i Irak, och det var inget snack om saken.


Jag vägrade vara med i “Partiet”, inte för att jag inte trodde på socialism som en universal lösning för alla världens problem, det trodde jag förstås. Problemet var att jag vägrade skriva på partiets ansökningsblankett där man accepterar dödsdom om man någon gång i framtiden ändrade sig och anslöt sig till ett annat parti eller ideologi än socialism. Hur kan man vara så säker på att man inte ändrar sig att man accepterar dödsdom? tänkte jag. Så, jag skrev aldrig på blanketten, men jag låtsas vara med. Jag gick på partimöten och rabblade upp exakt samma fraser om den goda socialism, den onda kapitalism, den stora ledaren och eviga kampen. Sådana väl övade fraser som statsmedia pumpade i oss dagligen. Jag blev antagen till sist. Det är lätt att glida med i vågen när alla andra göra det. Ingen märker något, för att alla andra upptagna med att göra sina egna signaler trovärdiga.


20 år senare, i Sverige, återupplever jag denna våg. Tro mig, det är lätt att glida med i vågen när alla andra göra det. Men, för att jag är 20 år äldre med större självrespekt och inte riskerar dödsstraff, så jag vägrar göra det.


Att spela antirasist i Sverige idag är som att dricka bubbelvatten, det känns i tungan lite sedan bubblar det i magen. Du behöver egentligen inte göra mer än att rabbla upp väl övade fraser som du hör på P1 eller Svt. Fraser som ”allas lika värde”, ”vi gillar olika” och kläm in det populära ordet ”värdegrund” i dina meningar så att alla runtomkring dig vet att du är en lagspelare. Det ger dig nämligen många förmåner och öppnar för dig några dörrar. Precis som det gjorde för mig i Irak. Du får till och med makt att trampa på andra med gott samvete och stöd från din omgivning. Andra, som inte signalerar tydligt som dig att de är antirasister. Men, är du verkligen antirasist? Låt oss kolla upp det!


Vad är rasism? Rasism är att kategorisera människor efter ytliga egenskaper såsom hudfärg, härkomst och etnicitet och tillskriva dessa människor värderingar och åsikter utifrån det. En rasist, bygger hela sin sandslott på en fixidé, en vanföreställning om att ytliga egenskaper beskriver hur människan är och hur bör den vara.


Att kategorisera människor är ett evolutionärt redskap som vi alla människor har och som hjälpt oss i savannen för att fatta snabba beslut när vi träffar på främmande människor. På några få sekunder måste din hjärna fatta ett beslut som kan avgöra om du ska ligga med den personen du träffar eller du ska döda den. Långt långt senare, när vi började förstå att vi alla är människor, ändå, spökar den till och förgiftar våra mänskliga möten.


Men, ingen riskerar dödsstraff om man inte signalerar sin dygd här i Sverige? Kanske inte, men man riskerar att förlora mångt och mycket om man inte gör det. Till exempel som anställd ska du bevisa att du tror på den rådande konsensus för att din chef ska vara nöjd med dig. Chefen i sin tur måste visa att hen har kontroll över sina anställda och anställ enbart de med rätt “värdegrund”. Chefens chef är ängslig för att få de 27 miljoner skattemedel som hen har ansökt till, och därför måste bevisa sin lojalitet till den rådande politiska konsensus. De som delar ut skattemedel är måna om att bevara den rådande konsensus av politiska skäl och därför delar ut skattemedel enbart till dem som har “rätt värdegrund”. För att passa in, klättra upp, trampa ner och komma någonstans måste du kunna spelreglerna och signalera rätta signaler vid rätta tillfällen.


Det är en sluten cirkel som en ekorrhjul och alla som inte springer lika fort, kommer att kastas ut.


Så, hur många lik har du i garderoben? Låt oss räkna!

  1. Behandlar du invandrare annorlunda sämre/bättre än vad du skulle ha gjort med en etnisk svensk?
  2. Ställer du högre/mindre krav på invandrare än vad du gör på en etnisk svensk?
  3. Du är “antirasist” och “gillar olika” men du väljer ändå att hellre bo på ett helt svenskt område och skicka dina barn till en hel svensk skola än att bo i Rinkeby eller Tensta?
  4. Du vill ha fler flyktingar i Sverige men den enda invandrare du känner är Mohammed från gatuköket i ditt område och du tror att han är muslim?
  5. Den andra invandrare du känner är en svenskfödd väl assimilerad iranier som varje gång du bjuder på en fest frågar du häpen “äter du fläsk? Dricker du alkohol?”
  6. Den tredje invandrare du känner är en beslöjad kvinna som du kanske kan uttala hennes namn med en “jag-är-tolerant-leende”, men vet inget om hur hon har det.
  7. Du tycker det är helt OK att invandrare kallar svenskar för “Vita” men du får raseriutbrott om du hör någon säga till invandrare “mörkhyade” eller “svarta”?

Hur många lik blev det i din garderob nu?

Bassam Al-Baghdady

Facebook Comments

Let me know what do you think?

Shares