När jag studerade filmregi i Bagdads konstakademi utryckte jag mina liberala värden ganska öppet. Basth partiets anhängare som hade makten i Irak fram till 2003 brukade jaga mig för att var den enda i hela akademin som vägrade att ansluta mig till Baathpartiet. Baathpartiet är ett nationalistiskt socialistiskt parti med islamistiska inslag. Dess slogan är (En arabisk nation med ett evigt budskap). När man fick det här budskapet inpränt i huvudet sedan man var sex år förklarade man det på det sättet.

En arabisk nation är det nation som sträckte sig under den första islamiska staten från Andulus (Spanien idag) i väst till Indien i öst. Att erkänna gränsdragningar som kom efter första och andra världskriget är att erkänna västens påhitt. Att tala om faktumet att Spanien hade varit i bästa fall som vilket U-land som helst i Mellanöstern och Nordafrika kan få dig klassad som sionistisk förrädare.

Ännu värre, att diskutera islamistiska socialistiska reformer som förespråkas av Baathpartiet kan få dig avstängd från dina studier. Det exakt vad hände mig när jag talade om att islamistisk kollektivism är ett sätt att förtrycka massorna och skapar grogrund för tyranni på individnivå. Jag kalkades för ateist individualist egoist som hotar den Baathistiska islamistiska segern i samhället. Att sådana som mig bör utrotas och inte tillåts sprida sina giftiga åsikter i det muslimska samhället. Att på grund sådana som mig vi muslimer förlorade Spanien 🤔

Dessa påståenden ovan fick mig avstängd från konstakademin under fyra veckor. Mina filmer som jag skapade under studierna förbjöds från att delta i några nationella tävlingar och jag fick inte komma in ens på universitets byggnad.

I Sverige har vi en annan tendens att bemöta åsikter som vi inte klarar av att bemöta sakligt. Istället för att diskutera själva åsikten då försöker vi misskreditera personen som yttrar åsikten. Vanligast att kalla den personen eller dess åsikter för rasist, fascist eller oseriös debattör. Men, vad är en oseriös debattör?

En oseriös debattör är en person som undviker till vilket pris som helst att debattera sakfrågan. Det kvitter vilken åsikt eller idé du har, för att vi vill inte diskutera med dig!! Så resonerar en oseriös debattör. Dessutom är det vanligt att man som oseriös debattör tillskriver sig själv egenskaper som har absolut inget med själva ämnet som diskuteras att göra. Till exempel att man är tolerant, seriös och öppensinnad. Man har extremt svårt att se sig själv i spegeln och hur extremt hen vägrar ta debatten i detaljnivå. Man är förmodligen rädd att väcka den sovande björnen inom sig om man diskuterar detaljer. Man är också rädd att bli stämplad med samma stämpel som man gå runt och stämpla med alla som man inte håller med.

Jag flydde till sist den socialistiska islamistiska Baathpartiet. Jag vägrade att bli en dåligt kopia av alla som hyllade socialism och islamism på bekostnad av individuella rättigheter och friheter. Väl här i Sverige möttes jag av samma ovilja att diskutera kollektivistisk socialistisk islamism. Man har verkligen svårt att ha en viss konsekvensanalys eller se konsekvenser av att islamismen får större inflytande i ett demokratiskt samhälle. Ibland… tänker jag ge upp. Jag har betalt alldeles för högt pris, både privat och yrkesmässigt, för att ha mina åsikter som jag har idag. Frågan är, hur länge orkar jag? Hur länge ska jag motstå frestelsen att bli en dålig kopia av en islamist som mjölkar samhället på olika bidragsformer och lurar nyanlända till att bilda egna segregerade ghetton? Hur länge orkar en människa?

Bassam Al-Baghdady

Facebook Comments

Let me know what do you think?

Shares