Bassam Al-baghdady

När anseendet är viktigare än offren

Pinterest LinkedIn Tumblr

BBC dokumentär tog man häromdagen upp den religiösa läran om vad som kallas ”Tillfälliga äktenskap” i islam. Kortfattad ”tillfälliga äktenskap” är korta sexuella relationer mellan en man och en kvinna/flicka med hjälp av en präst. Mannen är skyldig att betala en viss summa pengar till kvinnan/flickan och då förklarar prästen att de är nu gifta för en begränsad tid. Det kan handla om en halvtimme, en dag eller en månad. Det väsentliga är att mannen har inga skyldigheter eller ansvar mot kvinnan efter den bestämda tiden. Det finns ett annat namn för det också i Irak, det kallas prostitution.

Den enda skillnaden mellan prostitution och ”tillfälliga äktenskap” är halal-stämpel då det finns en präst som ”viger” parterna mot betalt. Ute på gatan är det hallicken som har den här rollen utan att spela teater att detta är Halal. Dessutom, i denna BBC dokumentär ställde de frågade prästerna upp för att ”fixa” tjejerna till torskarna. Så skillnaden mellan en vanlig hallick och en religiös lärd man här verkar vara extrem hårfin.

Det som är uppseendeväckande att så fort dokumentären sändes ut startades upp många namninsamlingar för att plocka bort dokumentären från BBC kanaler. Hittills är det nära 20,000 som har skrivit under för att plocka ner dokumentären. I motiveringen för varför dokumentären bör plockas ner skriver man att filmen var vilseledande och presenterar en felaktig bild av islam. Ännu viktigare påpekade namninsamlingen att dokumentären visar att denna sort av prostitution äger rum i de mest heliga platserna för många muslimer världen över. Dessutom upprepar namninsamlingen att det ”lägger salt på såren” att visa de mest heliga platserna för muslimer i sådant sammanhang.  De kräver att BBC gör istället en dokumentär som visar upp världens största och mest fredliga pilgrimsfärd i Irak.

Anseendet här verkar vara minsann viktigare än offren som blir utsatta, utnyttjas och till sist kanske dödas. Dock, dessa stolta muslimer som försvarar sin religion är inte ensamma om att värdera anseende och bilden av islam högre än de verkliga offren. Det verkar vara något internationellt med den här anseende grejen, särskild här i Sverige.

Kommer ni ihåg ”We are Sthlm” festivalen som DN, SvD och SR försökte mörka ner en våg av sexuella övergrepp som systematiskt drabbade flickorna?  Kommer ni ihåg Gotlands gruppvåldtäkt där sex killar våldtog en rullstolsburen kvinna? Minns ni hur massorna gick ut och demonstrerade, inte mot våldtäktsmännen, utan mot rasism!! En äldre kvinna som jag känner och som inte helt hängde med händelseförloppet kommenterade demonstrationen ”jävla rasister som våldtar en handikappad kvinna, de förtjänar att hängas ut också”. Hon trodde i all sin godhet att människorna gick man ur huse och demonstrerade för flickans skull.

I en värld där kollektivet är viktigare än individen är vi alla utbytbara reservdelar. Det är inte viktigt att flickorna i Irak bli utsatta för världens mest avskyvärda och omänskliga behandling och utnyttjas dag ut och dag in. Det är inte viktigt att fler oskyldiga offer faller för sexuella övergrepp i Sverige. Det viktiga är att den rådande narrativt och anseende om bilden av Sverige som vi i så många år lagt så mycket resurser på att polera ska inte repas.

En våldtagen flicka i Irak eller i Sverige är bara en våldtagen flicka, dock, bilden av islam eller bilden av Sverige är kollektivets bild av sig själva. Om du visar för kollektivet att deras anseende, moral och världsbild är lika falsk som deras tro på den ”rena läran”, ”fredens religion” eller ”värdegrunden” kommer kollektivet att kollapsa under sin egen tyngd. Om du inte har en saga som håller ihop kollektivet kommer individerna i kollektivet börja tänka själva, ifrågasätta och välja eller välja bort.

Om det är något som skärmar kollektivistiska ideologier, politiker och präster är det en tänkande, ifrågasättande och självmedveten individ. En individ som inte skriver under på vad som helst bara att den kommer från den ”rätta” avsändare.

Därför är det viktigt att kontrollera spridning av informationen och inte visa den fula sidan av verkligheten. Därför är det viktigt att plocka ner BBC-dokumentär som avslöjar ”halal-prostitution” i islam, det är viktigt att mörka ner våldtäkts statistik i Sverige, tala om kompetensregn, kontrollera Public Service och skrämma folk till tystnad och lydnad. Ännu viktigare att få tyst på de obekväma rösterna.

I islam är det lite enklare, döda de som ifrågasätter islam (Had Alriddah) sedan är det över. De som ifrågasätter den rådande konsensusen i Sverige är lite svårare att skära halsen på. Då väljer man att begå karaktärsmord på dem istället. Man beskriver dem som agenter för dolda krafter. Att bli stämplad som rasist eller nazist i Sverige idag är som att stämpla någon för kätteri i medeltiden. Alla som inte visar tydligt och signalerar ständigt var de står i skalan ska stämplas för något avskyvärt och offras i anständighetens tempel.

För när mörkret faller står individen helt på egen hand. Flickorna i Irak dödas när de upptäcks av sina familjer att de ha prostituerat sig halal. Flickorna i Sverige våldtas och lämnas för sina öden slicka sina sår livet ut. De som motsätter sig systemet hängs ut och få deras liv förstörda. De kanske lever eller dör. Det är inte det som är viktigt för att individerna räknas inte. Det viktiga är kollektivet och sagan som kollektivet matas med ska fortsätta leva som den enda sanna beskrivning av verkligheten. Det viktiga att sagan ska överleva, oavsett om den här sagan kallas ”religionen” eller ”värdegrunden”

Bassam Al-Baghdady
Ordförande Centrum för Sekulär Bildning

Facebook Comments

Let me know what do you think?

Shares