Bassam Al-baghdady

Om Gud inte finns, vem skapade universum då?

Pinterest LinkedIn Tumblr

En komplex fråga (plurium interrogationum) eller retorisk rävsax eller (Petitio principii) är en fråga som vanligtvis innehåller en dold del av svaret och tvingar den som svarar att säga saker man förmodligen inte står för eller menar. Till exempel: Har du slutat slå din fru? Oavsett vad den som svarar säger, erkänner han indirekt att han är en kvinnomisshandlare.

Statstelevision i Irak under Saddam Hussiens tid, Iran och Nord Korea är tydliga exempel på hur statens journalister använder sig att denna sort av argumentationsfel för att slå till “motståndaren” eller den som har en annan åsikt än den som råder i dessa “Public Service”.

Enligt de fem Abrahamitiska religionerna har Gud skapat universum och människan. Denna idé är så spridd att för många betraktas lika sanning som solen och gravitationen. När jag ifrågasatte denna slutsats kom motfrågan redan i mitt huvud, men vem skapade allting då?

Religionerna har haft rikligt med tid på sig på att formulera motfrågor till varje rationell fråga som en människa kan komma på. Det förklarar religionernas framgång och förmåga att hålla järngrepp om många människor varav många väl utbildade och annars rationella individer.

Vem skapade universum då? Frågan är fel ställd och oavsett hur man svarar på frågan så erkänner man att universum faktiskt är skapad och att det finns en (vem) som syftar till skapare. Denna skapare religiösa kallar Allah eller Gud.

Ett bättre sätt att ställa frågan är att fråga “Hur kom universum till?” På det sättet kan vi fråga om universums startpunkt utan att klämma in någon aktiv agent som Gud i den. Det blir mer rationell fråga och då förväntas också hitta mer rationella svar än att ”tro” och gissningar.

Bassam Al-Baghdady
Ordförande Centrum för Sekulär Bildning

Facebook Comments

Let me know what do you think?

Shares