Bassam Al-baghdady

Statsmedia i Irak och i Sverige

Pinterest LinkedIn Tumblr

1991 ockuperade Saddam Hussien Kuwait och det ledde till stränga handelssanktioner mot Irak. Varor som var tillgängliga ena dagen försvann dagen efter och priset på varor och tjänster mångdubblades dagligen. Under de åtta åren innan jag lämnade Irak höjdes priserna nära 1000 gånger. Till exempel man köpte ett kilo ris ena dagen för 1 irakisk dinar, dagen efter kunde man sälja den för 2 dinarer, dock, man tjänade inget på det då det kommer att kosta 4 dinarer redan dagen efter, och så vidare.


Ministrarna under det socialistiska Baathpartiet var politiskt satta och för det mesta handlade det om exakt samma gäng ministrar som cirkulerade runt och har inga riktiga kunskaper eller uppgifter mer än att applådera makten. För att lösa bristen på penningflöde började Irakiska centralbanken trycka pengar. Det ökade på inflationen och snart behövde man ha en resväska för att ha alla sedlar när man ska gå och handla. Det som kostade 1 dinar idag kan kosta 100 nästa dag eller 500 dagen efter. Pengarna blev helt värdelösa.


Vi hade en statsstyrda TV och Radio som finansierades generöst och det pumpades massor med pengar i apparaten för att producera oändligt och i princip värdelöst propaganda för socialism, panarabism och islamism. Man propagerade också för att sanktionerna var något bra för hälsan då man tvingas äta mindre och hälsosammare. Program som handlade om vetenskap, kunskap och nöje förvandlades så småningom till program med politiska och religiösa utsmyckningar och innehåll.


Man kunde sitta och titta på ett japanska manga barnprogram för att plötsligt höra figurerna började tacka Allah för segern mot dinosaurierna. Eller, tio minuters Koran recitation följs av tio minuters barnprogram sedan direkt ett gammalt tal av Saddam Hussien.


Lever man under sådana omständigheter är det inte så stort utrymme man har för att utveckla egna tankar och idéer. Du antingen har exakt samma tankar som statsmedia propagerar för eller du har anti-propaganda idéer. Dock, möjligheten finns att du stänger av TV:n och börja läsa en bok från den svarta marknaden. Det gjorde jag. 1999 lämnade jag Irak.


20 år senare, den första januari 2019, började staten (i Sverige) finansiera TV och Radio… igen!! Gissa nu vem som propagerar för “Saklig journalistik”? Welcome to Iraq TV 1999.


Bassam Al-Baghdady

Facebook Comments

Let me know what do you think?

Shares