Det gjorde riktigt ont i själen att uppleva årsdagen av terrordådet på Drottninggatan. Jag har inte skrivit ett ord sedan dess. Jag stod framför Åhlens och tittade på blommorna som folk lämnade inför en bild på en liten oskyldig flicka. Mina tankar vandrade runt och jag kunde inte sätta ord på mina känslor. Vad kan man säga till de som förlorade sin älskade i ett sådant ofattbart dåd? Man kan rasa ihop av sorg och ilska över att ett barn måste dö för att en vuxen man ville till paradiset.

Mina tankar vandrade denna dag i tid och rum den 10 december 2010. Jag var ett par meter bort från vår första självmordsbombare, Timor Abdulwahab. Han hade också samma mål som Rakhmat Akilov. Han siktade på paradiset och jungfrurna där. Biljetten skulle vara ett blodbad där jag, min nyblivna kärlek och många andra oskyldiga skulle stå för. Jag undrade, och många fler säkert gör det, varför? Var började den destruktiva idén om att döda oskyldiga för att nå ett evigt liv? Var det i en källare i Syrien eller en gravplats i Mosel där man just begravde en hel Yazidisk by? Eller bör man gå längre än så? Jag ville gärna förstå.

Året är 610 och du befinner dig i det mångkulturella, fleretniska och multireligiösa samhället i Mecka. Mecka var naveln för den kända sidensvägen mitt i arabiska halvön. Det är 25 år före profetens Muhammed uppkomst. Människor som bodde här hade av moraliska och affärsmässiga skäl stor tolerans och vördnad för andras religioner och föreställningar. Det fans mer än 21 Kaba i arabiska halvön och mer än gudar som tillbads runt den idag mest kända Kaba. Kvinnor hade större egenmakt, ägde hela karavaner, gjorde sina egna affärer och ledde hela klaner.

En rik och mäktig kvinna som just blivit änka för andra gången i rad hade sina karavaner mellan Mecka och Damaskus. Den tiden i det där samhälle skulle ingen våga äkta sig en kvinna som lyckades avverka två män innan hon fyllde 40 år. Eftersom kvinnor var självständiga, då valde hon själv en fattig och föräldralös grabb att gifta sig med, han hette Kithm Bin Abdulat. Kithm skulle följa med änkans karavaner fram och tillbaka. Tänk att en sådan personlig och så obetydlig handling i sin tid skulle få så förödande konsekvenser för hela mänskligheten.

Av praktiska skäl hade man på den tiden inte råd med att ägna sig i dagar åt att “meditera i berget”. Om man var rik så hade man sina affärer att sköta och om man var fattig hade man sitt levebröd att jäkta efter. Men Kithm som var gift med en rik änka hade både tid och råd nu. Jag har svårt att föreställa mig vad han sa till sin fru första gången när han skulle försvinna upp på berget. Hur vanligt var det för folk i Mecka att lämna sina familjer och barn och låsa in sig i en grotta? Hur konstigt det än låter så gjorde han det. Han gick upp på berget för sig själv och låste in sig i en mörk grotta och fastade en hel månad.

Att vara en 40 åring fastande i en grotta för 30 dagar bådar inget gott. Jag kan se mörkret, ensamheten och uttorkningen som han led av i den heta arabiska halvön. Värst av allt, att ingen verkade bry sig om att han mådde så dåligt. När barn idag bli mobbade eller isolerade av någon anledning något händer i deras hjärnor. De skaffar sig en låtsas vän för att klara sig. En vän som förstår dem och bekräftar deras världsbild för att ingen annan gör det. Just detta hände verkade hända stackaren Kithm. Han började hallucinera. Han började höra röster och få syner som ingen annan kunde höra eller se. Denna röst berättade för Kithm att han var utvald av Gud. Hur klyschigt det än låter, men precis det han trodde att han hörde.

Under de följande 13 åren försöker Kithm övertala sin klan att följa råden han får av rösterna. Råden var att de skulle bryta med sina traditioner, förkasta alla andra religioner, förstöra andras gudabilder och alla 21 Kaba som fanns utom en och höja honom till en profet. Hans klan som består av respekterade och historiskt kända klanledare var fredliga och toleranta mot andra religioner och tyckte inte att det var snällt att göra så mot andra människor. Trots att han kallades för ”den ärliga och trogna”, men ingen trodde på honom. Dock, de lät honom hålla på sin ”grej” och kalla för sin gud så länge han inte stör eller förstör för andra. Han kunde inte acceptera det. Då valde han att flytta till en närliggande stad som var i konflikt med Mecka. Staden hette Yethrib.

Det fredliga budskapet som Kithm kom med i Mecka förvandlades till något våldsamt och färgades mer och mer av blod, maktlystenhet och hämnd. Han lockade till sig krigare med löften om krigsbyten och slaver. Det var skamligt att våldta gifta kvinnor i krig, men Kithm tillät sina män göra det. Kithm valde också att byta sitt namn från Kithm till Muhammed, som betyder den berömda på syrianska. Lite senare tågade han med sin armé till Mecka. Det fredliga folket i den mångkulturella och multireligiösa centern i Mecka lyfte inte ett finger för att försvara staden. Den gamla och toleranta kulturen i Mecka försvann som en dröm. Alla andra Kaba förstördes, alla gudabilder som folk tillbad krossades och man klättrade upp på den sista Kaba, och utropade att Mecka vad islamiskt nu. Det fick fanns kvar var en enda ideologi och startskotten för den första islamiska staten.

År 633 föll den mångkulturella Irak i händerna på den första IS. Tigris och Eufrat färgades rött ju längre upp denna ideologi kom. År 712 hade den första IS nått också den mångkulturella staden Samarkand. I ett blodbad förstördes stadens murar och alla religiösa tempel som tillhöra andra religioner än Kristendomen och Judendomen jämnades med marken. Flickorna av dessa folk togs till sexslavar och skickades runt bland soldater för att befruktade med nästa generation krigare.

Timor Abdulwahab och Rahmat Akilov föddes år 1981 respektive 1979 som ättlingar till de många våldtagna flickor när den första IS-krigare intog Bagdad och Samarkand. Båda växte upp i en miljö där en enda religion var dominerande innan de flyttar till Sverige. Det hat, avsky och sekulärfobin som båda led av gav dem känsla av att de borde göra något. De ägnade mer och mer tid åt religiösa ritualer som Kithm kom på för 1400 år sedan. Båda ansluter sig till den andra islamiska staten som dök upp i dagens Irak. Båda bestämmer sig för att göra det bästa som deras ideologi förespråkar, Jihad, och det värsta som en människa kan göra, att döda en annan människa.

Dessa terrordåd som vi i Stockholm blivit utsatta för lär oss att ett futtigt beslut som togs för mer än 1400 år sedan kan drabba oss här och nu. Därför, för att förstå det som händer idag, bör vi också förstå det förflutna. Om vi inte kan förstå det förflutna kommer vi aldrig att kunna hindra det allra värsta att drabba våra barn imorgon. Utan att förstå historien faller vi mest för känslomässiga argument och förskönande historiebeskrivningar som varken lindrar eller förklarar något då de inte förankrade i verkligheten. Där kommer vikten av en seriös och balanserad folkbildning för att hindra framtida terrordåd. Det är inte handhjärtan som stoppar terroristerna, det är inte mer kärlek som botar hatet, det är fakta och bildning som gör det. Hur självklar det än låtar, men många verkar ha missat det

Bassam Al-Baghdady

Facebook Comments

2 Comments

 1. Mycket bra skrivet, endast några mindre fel. Jag kan rekommendera dig att gärna använda en svensk redaktör och fortsätta att publicera dig på Newsvoice och Samhällsnytt! Du får då sannolikt ännu fler läsare och kommentarer i kommentarsfälten.

  Jag har skrivit om dig här: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2018/05/10/bassam-al-baghdady-i-sverige-har-vi-inga-megafoner-som-skriker-ut-ideologisk-propaganda/

  Vad gäller meditationen i grottan så var det enda felet som Kithm förmodligen gjorde att han misskötte sin kropp. Meditation är annars mycket givande, i min mening, och har potential att skapa lugn, medkänsla och upplysthet. Jag vet inte om det är sant att mer kärlek inte kan bota hatet, men enbart fakta och bildning, som du menar. Jag tror att båda är viktiga, men i en sund långsiktig balans.

  Men en sak är klar, att fly problemen fungerar inte alltid, vilket du upptäckt. Problem är utmanande, men de kan ofta lösas. Mitt tips är därför att meditera, dricka vatten och äta nyttig mat och skapa lugn inuti din själ.

  Skapa fred med Kithm, för vem kan skuldbelägga någon som höll på med sekteristiska ritualer för 1400 år sedan och trodde sig vara utvald av Allah? Det finns massvis med människor som tror sådant idag. Konflikten i Palestina bottnar i denna schizofrena idé.

  Skapa fred med de som låtit sig vilseledas av sekten, eftersom den sekteristiska gruppsykologin och interna hot kan göra det svårt för dem att tänka självständigt.

  Vill du sitta i riksdagen efter 2018 och rädda Sverige så är du varmt välkommen till Valsamverkanspartiet om du vill leda ett eget parti, eller till Vetenskapliga partiet som kandidat om du delar vår politiska linje. Du kommer helt säkert få många röster, tror jag.

 2. P.S. Om jag inte svarar på tilltal beror det INTE på högfärd, men på att du INTE använder WordPress som social media och bloggsystem … än.

Let me know what do you think?

Shares